• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Uitgave 2, jaargang 33 | 2025

In deze uitgave onder andere:

In Fit met Voeding nummer 2, 2025

Antinutriënten: echt niet zó ongezond

Ze zitten in onze voeding en alleen al hun naam klinkt ongezond: antinutriënten. Letterlijk vertaald: ‘tegen-voedingsstoffen’. Er bestaan verschillende soorten anti-nutriënten. Planten maken ze aan als natuurlijke gifstoffen om zichzelf te beschermen tegen bijvoorbeeld insecten of andere dieren die de plant opeten. Maar zijn deze stofjes echt zo schadelijk als ze lijken? Wat doen ze met ons lichaam en moet je ze vermijden?

Pagina 6
Interview: PCOS-diëtist

Diëtist en gezondheidswetenschapper Margot de Roon merkte in haar praktijk dat er steeds meer vrouwen aanklopten die meer wilden weten over hormonen, hun cyclus en welke invloed voeding en leefstijl hierop heeft. Omdat dit niet in de opleiding aan bod kwam, ging ze zelf onderzoeken bestuderen. Ze specialiseerde zich in het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Een aandoening waarover nog de nodige misverstanden bestaan.

Pagina 14
Traybake met groenten in een mosterdmarinade

Wil je ook weten hoe gezond mosterd bij de maaltijd is? Leer alles over de mosterdplant, mosterdzaadjes en hoe mosterd wordt gemaakt. En maak het recept, uiteraard mét mosterd!

Pagina 18
Een leven lang gezond eten

We eten ons ziek. We weten niet wat we eten, weten niet wat we zouden moeten eten en als we dat wél weten, weten we niet hoe we dat gezond eetpatroon kunnen volhouden. Orthomoleculair therapeut Ineke Haisma maakte een plan!

Pagina 20
Aminozuren: ook nodig voor je brein

Je stemming hangt samen met de neurotransmitters in je brein. Bij een tekort aan bepaalde neurotransmitters in de hersenen – vooral serotonine, dopamine, noradrenaline en GABA – kun je last krijgen van angstklachten, piekeren en somberheid. Aminozuren zijn de grondstof voor bepaalde neurotransmitters. Kunnen we stemmingsstoornissen dan beïnvloeden met aminozuren in onze voeding? Het antwoord daarop is niet eenvoudig.

Pagina 24
Alles over het ... ei!

Het kippenei is een wonder van voedzaamheid, maar is het nu wel of niet slecht voor je cholesterol? En hoe zit dat met een eendenei? In deze tijd van het jaar verorberen we ook nog een ander soort eieren: die van chocolade…

Pagina 30
Dag BMI, hallo BRI!

Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw wordt de Body Mass Index (BMI) gebruikt om te zien of je een gezond of ongezond gewicht hebt. Maar het einde van het BMI-tijdperk nadert, want er is nu een beter alternatief.

Pagina 37